Uvod - Šta je to PRF?

PRP.png

PRF sistem ili „Platelet-Rich Fibrin“ – u prijevodu tombocitima obogaćen fibrin je metod koji se koristi kao idealan zahvat u korist bržeg i boljeg zarastanja kosti i mekih tkiva. Ovaj metod obuhvata veoma brz i jednostavan proces, a nudi dugotrajne i spektakularne rezultate.

Metod je razvio prof.dr. Choukroun 2001. godine, a osnova metode zasniva se na tome da naša tijela imaju sposobnost samoizlječenja, tako da se PRF metodom obnavljaju nova tkiva uz pomoć matičnih stanica iz naših tijela.

Produkt PRF metode se dobije jednostavnim postupkom centrifugiranja pacijentove krvi, dakle ne koriste se apsolutno nikakvi neprirodni i umjetni dodaci. Sam proces počinje tako što se pacijentova krv procesom centrifugiranja razdvaja, odnosno odvajanjem crvenih krvnih stanica dobijamo produkat odnosno plazmu i fibrin.

Kasnije se ovaj produkat ubrizguje na mjesto zahvata i time se znatno ubrzava proces iscjeljivanja rane.

Radi se o visoko efektivnoj metodi u tretmanu cijeljenja rana, smanjivanja otoka, bolova i upala, kao i kod svih vrsta povreda i oboljenja muskuloskeletnog sistema, odnosno mišića, kostiju, zglobova, tetiva i ligamenata.

PRF se smatra idealnom terapijom nakon artroskopije zglobova, odnosno svih vrsta operativnih zahvata na kostima, tetivama, mišićima i ligamentima. Drugim riječima, radi se o prirodnom i sigurnom zahvatu koji je preporučljiv nakon bilo kakvog zahvata ili operacije u području ortopedije.

PRF je trenutno najefikasnija metoda koja je ujedno bezbolna i sigurna ukoliko želite da potpuno izbjegnete operaciju ili da ubrzate oporavak nakon operacije.

U kojim slučajevima se PRF metoda primjenjuje u ortopediji?

PRF može da se primjenjuje u ortopediji i traumatologiji na sljedeći način:

-          kod svih vrsta povreda i oštećenja muskuloskeletnog sistema (mišića, ligamenata, tetiva, kostiju)

-          kod degenerativnih oboljenja i promjena na svim vrstama zglobova

-          u liječenju hroničnih rana i dekubitisa (ubrzano zarastanje)

-          kod svih vrsta sportskih povreda

-          kao podrška imunom sistemu

Zakažite svoj besplatan pregled danas!

Ukoliko planirate bilo kakav zahvat kontakirajte MedicoOral-AS kako biste zakazali svoj pregled gdje će Vam naš tim stručnjaka preporučiti najefikasnije metode.

PRF metod se može primjenjivati u više vrsta zahvata, gdje pored ortopedije, uključujemo i zahvate podmlađivanja lica, povećanja usana, otklanjanje ožiljaka, akni, gubitka kose i ćelavosti, vađenja zuba, ugradnje dentalnih implantata i dr.

Za više informacije pročitajte članak PRF-System – Faktori regeneracije rasta tkiva

Za rezervaciju Vašeg termina pozovite nas na +387 37 310-745, pošaljite nam email poruku na info@medicooral.com ili nam se javite putem naše Facebook stranice.